відбудуться

Також обов'язково погляньте на партнерські заходи з популяризації науки

16 травня

Ботанічний сад імені акад. О.В. Фоміна

(вул. С. Петлюри, 1)

Сайт: http://botanicus.kiev.ua/

Подивитись на карті

Оглядові екскурсії до наукової частини Ботанічного саду

Екскурсії проводитимуть куратори оранжерейних комплексів: “Тропічних та субтропічних рослин“, “Сукулентів та кактусів“, а також “Водних та прибережно-водних рослин“. Збір екскурсантів – на Центральній Алеї в “Інформаційно-організаційному пункті“.Екскурсія до оранжерейного комплексу “Тропічних та субтропічних рослин“ - максимальний склад групи 30 осіб, вартість 20 грн. (дорослі), 10 грн. (діти до 14 років). Екскурсія до оранжерейного комплексу “Сукулентів та кактусів“ - максимальний склад групи 20 осіб, вартість 20 грн. (дорослі), 10 грн. (діти до 14 років). Екскурсія до оранжерейного комплексу “Водних та прибережно-водних рослин“ - максимальний склад групи 15 осіб, вартість 20 грн. (дорослі), 10 грн. (діти до 14 років). Можливі екскурсії англійською мовою. Тривалість екскурсії 45 хвилин.

Куратори оранжерей, провідні спеціалісти та професійні екскурсоводи.

Розклад екскурсій: 10.00−10.45, 11.00−11.45, 12.00−12.45, 13.00−13.45, 14.00−14.45, 15.00−15.45 та 16.00−16.45.

Основну частину коштів буде спрямовано на допомогу бійцям в АТО, пораненим та біженцям через благодійний фонд “Від серця до справи” (контактна особа Наталя Чуйкова), http://www.withheart.org.ua/ru/12-smi-o-nas/53-test-smi-o-nas.html

Майстер-клас з гербаризації рослин

Учасники майстер-класу відвідають справжній науковий гербарій, прослухають коротку презентацію про історію, значення гербарної справи та найбільші гербарії світу. Основний час заняття буде витрачено на ознайомлення з методами збору рослин, особливостями їх висушування та монтування. Кожен учасник буде мати можливість власноруч виконатити всі ці маніпуляції, а по закінченню отримати відповідний сертифікат.

Проводить канд. біол. наук. Микита Перегрим

Групи 10-15 осіб, вартість 50 грн. 10.00–12.00, 13.00–15.00.
Збір групи – на Центральній Алеї в “Інформаційно-організаційному пункті“, майстер-клас проводитиметься в актовій залі науково-дослідної частини Ботанічного саду.

Основну частину коштів буде спрямовано на допомогу бійцям в АТО, пораненим та біженцям через благодійний фонд “Від серця до справи” (контактна особа Наталя Чуйкова), http://www.withheart.org.ua/ru/12-smi-o-nas/53-test-smi-o-nas.html .

Майстер-клас із насіннєвого розмноження та клонування орхідей in vitro

На майстер-класі з насіннєвого розмноження орхідей Ви зможете навчитися проводити штучне запилення найпопулярніших у нас орхідей − фаленопсисів. Побачите плоди цих надзвичайно декоративних рослин та зможете власноруч провести поверхневу стерилізацію плодів та висів насіння на спеціальне живильне середовище в стерильних умовах (in vitro − у склі). Крім цього, ви ознайомитеся з ранніми етапами розвитку молодих рослин фаленопсиса з насіння in vitro. На останньому етапі отримання молодих рослин орхідей можна буде самостійно перенести їх зі стерильних умов на субстрат для адаптації. За бажанням, Ви зможете придбати пересаджені рослини та отримати консультацію з їх подальшого вирощування.

Проводить канд. біол. наук. Анастасія Голубенко

Групи 10-15 осіб, вартість 50 грн. Збір групи – на Центральній Алеї в ”Інформаційно-організаційному пункті”. Майстер-клас проводитиметься в лабораторному комплексі науково-дослідної частини Ботанічного саду 11.00 - 13:00, 14:00 – 16:00

Основну частину коштів буде спрямовано на допомогу бійцям в АТО, пораненим та біженцям через благодійний фонд “Від серця до справи” (контактна особа Наталя Чуйкова), http://www.withheart.org.ua/ru/12-smi-o-nas/53-test-smi-o-nas.html .

“Flower Power”/”Cила квітів”: ярмарок майстрів + фотовиставка робіт переможців конкурсу “Plant Art and Photo Contest“.

Відвідувачі матимуть нагоду навчитися складати ікебани, спробувати природну косметику, дізнатися про їстівні дикорослі рослини, знайти посадковий матеріал для свого саду.

Юлія Красиленко, за телефоном +38 (067) 409 62 92 або на адресу j_krasylenko@ukr.net, Фейсбук (Yuliya Krasylenko) – формат заходу, реєстрація, реклама, Олена Левицька, +38 (063) 773 62 95, elena_botsad@bigmir.net Фейсбук (Alena Levitskaya) – технічні моменти, столи, облаштування робочого місця, звуковий супровід, екран для презентації.

Центральна Алея Ботанічного саду ім. акад. О.В. Фоміна 10.00 – 17.00.

Завантажити цю програму

17 травня

В цей день події відбуватимуться в 3 локаціях.
Але всі вони знаходяться зовсім поруч

Локація 1

Інститут зоології ім. І. І. Шмальгаузена Національної академії наук України

(вул. Б. Хмельницького, 15)

Сайт: http://www.izan.kiev.ua/

Подивитись на карті

ЛЕКЦІЇ

Місце проведення: Лекційна зала (2-й поверх) Інституту зоології

12.00 - Павуки – користь чи небезпека?

Лектор – Костянтин Євтушенко
Для кого: всі охочі, студенти, школярі

Павуки відомі кожному. Весною та восени ми спостерігаємо за маленькими аеронавтами, що повільно летять у повітрі на своїх павутинках. Перебуваючи в лісі чи на луці ми звичайно помічаємо красивих, а іноді і не дуже, цих різнобарвних комахоїдів, що нерухомо сидять у своїх тенетах на стеблинках трав, гілках дерев і кущів. Люди по-різному ставляться до волохатих восьминіжок: дехто з цікавістю, інші – з обережністю і навіть страхом. То які ж вони, павуки – корисні чи небезпечні? Яке значення відіграють вони в природі і в житті людини? Про це ви дізнаєтесь з нашої розповіді.

13.00 - Яких паразитів приховують міські рослини − подивись в очі небезпеки!

Лектори – Юлія Дідик, Ігор Небогаткін
Для кого: всі охочі, студенти, школярі

Запрошуємо Вас відвідати цікавий семінар, де Ви зможете дізнатись про життя іксодових кліщів, які очікують на Вас серед рослин у столичних парках та зонах відпочинку м. Києва. Ми розповімо Вам: яку небезпеку приховують іксодові кліщі, переносниками яких небезпечних для людини та тварин патогенів вони є, а також роз’яснимо як зробити Ваш відпочинок на природі безпечним. На нашому експериментальному полі на першому поверсі у Національному природничому музеї Ви самостійно зможете побачити на яку висоту іксодові кліщі здатні підійматись по рослинах у пошуку потенційного господаря. А на нашій виставці Ви зможете побачити макрофотографії іксодових кліщів м. Києва.

14.00 - Гусениці - від ліліпутів до гігантів.

Лектор – Ірина Долинська
Для кого: всі охочі, студенти

Ми запрошуємо Вас відвідати лекцію, де розповімо про дивовижний світ живих істот, який оточує нас - на дачі, в садах і парках. Це гусениці. Вони можуть бути зовсім маленькими і непомітними, оскільки живуть у спеціальних камерах всередині листків; можуть ховатися усередині деревини дерев або жити відкрито на листках. Ми Вам розповімо про чарівний світ перетворення гусениці в метелика, про те, як по гусениці можна визначити вид метелика і багато іншого.

15.00 - Комахи-запилювачі на інжирі – симбіоз або смерть?

Лектор – Віктор Фурсов
Для кого: усі охочі, студенти, школярі з батьками

Навіщо потрібні комахи на Землі? Або від них тільки шкода? Одна з найважливіших функцій комах – це запилення рослин, а завдяки цьому рослини дають насіння і розмножуються. Основні запилювачі покритонасінних рослин – це комахи, і, головним чином, це бджолині. А як відбувається запилення на інжирі, солодкі плоди якого усім подобаються? Ця велика загадка, захована усередині супліддя інжиру. Бджоли не літають на інжир, а чому? Інжир запилюється тільки одним видом дрібних комах (розміром 2 мм) – рослиноїдною осою-бластофагою. Чому комахи-запилювачі і інжир не можуть жити один без одного? Чому інжир не дає плодів без бластофаг? Чому оса-бластофага гине без інжиру? Де ж ховаються і живуть оси-бластофаги? Чому вони непомітні? Чому ще за Аристотеля знали про секрет інжиру? На лекції буде розказано про особливості симбіозу ос-бластофаг та інжиру з фото- і відео-демонстрацією.

Фотовиставки

Місце проведення: коридор 2-ого поверху Інституту зоології

Фотовиставка «Тварини зони відчуження ЧАЕС» (Автор Денис Вишневський)

Фотовиставка «Тваринний світ України»

10.00 - 17.00

Завантажити цю програму

17 травня

В цей день події відбуватимуться в 3 локаціях.
Але всі вони знаходяться зовсім поруч

Локація 2

Інститут ботаніки ім. М.Г. Холодного НАН України

(вул. Терещенківська, 2)

Сайт: http://www.botany.kiev.ua/about.htm

Подивитись на карті

ДЕМОНСТРАЦІЇ

Місце проведення: Хол Інституту ботаніки

11.00 - 17.00

Культура in vitro: від клітини до рослини.

Ілля Булавін
Для кого: всі охочі, студенти, школярі

Чи можна виростити цілу рослину з однієї клітини? Як отримати рослин-мутантів та рослин-химер? На цій презентації Ви зможете ознайомитись з унікальним методом культури in vitro, дізнатись про клонування рослин, їх оздоровлення та омолодження, отримання лікарських речовин за допомогою біотехнології та багато інших цікавих речей. Ви зможете на власні очі побачити процес росту та розвитку рослин «у пробірці».

Весняні гриби.

Марія Зикова, Галеб Аль-Маалі
Для кого: всі охочі

Запрошуємо всіх охочих поринути в чарівний світ грибів. На виставці ви зможете побачити гриби вирощені в умовах культури, а також зібрані в лісах і парках Києва.

Дивовижні незнайомці серед нас. Світ грибів.

Олександра Іваненко
Для кого: всі охочі

Що є гриб за своєю природою? Хоча гриби були колись згруповані з рослинами, вони на даний час вважаються окремим царством природи. Кожен з численних евкаріотичних організмів царства Fungi (більше 100000 видів) не має хлорофілу, судинних тканин, листя, справжніх стебел і коріння. Ці організми пов'язані з деякими з найбільш ранніх останків наземних рослин. Гриби внесли свій внесок у формування добробуту людства ще з початку цивілізації. Усе, що ми звикли вважати грибами, - лише їх плодоношення. Та відомо, що яблучко від яблуньки…

Таємниці поверхні рослин.

Олена Перегрим
Для кого: усі охочі, студенти, школярі

За допомогою мікроскопа Ви відкриєте для себе різноманіття та красу поверхні рослин, що приховує багато таємниць: волоски, гачки, залозки, жалкі-клітини, а деякі залиті воском. Ви дізнаєтесь навіщо вони потрібні рослинам. Отже, якщо вам цікаво розгадати таємниці мікроскопічного світу рослин - завітайте до нас!

Лишайники - індикатори стану навколишнього середовища.

Сергій Кондратюк, Алла Літовинська, Надія Капець, Ніна Шершова
Для кого: усі охочі, студенти, школярі

Чи помічали Ви під час прогулянок лісом на деревах розкішні слані лишайників? Дуже часто вони вкривають більше половини поверхні стовбура, утворюють великі мереживні плями та звисають з гілок довгими «бородами». Але, чи звертали увагу на те, що цього вже не побачити на деревах у міському парку, а тим паче в центрі міста? В таких умовах лишайники утворюють лише маленькі плямки у тріщинах кори. Чи задумувались Ви з чим це пов’язано? Чи знали Ви, що лишайники дуже чутливі до змін чистоти навколишнього середовища? Деякі з них не витримують навіть найменшого забруднення та гинуть, тоді як інші – навпаки – цілком комфортно почувають себе у дуже забруднених біотопах. Дізнатись більше про використання лишайників у індикації стану навколишнього середовища, познайомитись з їх видовим різноманіттям Ви зможете на нашій експозиції.

Мохи в природі та житті людини.

Віталій Вірченко, Олексій Барсуков
Для кого: усі охочі, студенти, школярі

Чи знаєте Ви, яка група рослин за кількістю видів посідає третє місце в рослинному царстві Землі? А задумувались над тим, які організми одними з перших заселяють скелі, бетон та асфальт? Хто знає на якому субстраті в оранжереях вирощують орхідеї? Так, це мохи – здебільшого дрібні рослини, що ростуть на ґрунті, деревах, камінні та розмножуються спорами. Через різні біологічні особливості люди дали цим оригінальним представникам рослинного світу цікаві назви: «рунянка», «страуси не перо», «самосвітний мох» та інші. Про все це та багато іншого Ви дізнаєтесь від фахівців-бріологів, а також з плакатів, фотографій та натуральних експонатів, що будуть представлені на експозиції «Мохи в природі та житті людини».

Виставка

Виставка арт-гербаристики “Flora Taurica“ до Дня рослин в Україні

10.00- 17.00

ЛЕКЦІЇ

Місце проведення: Лекційна зала (у гербарному відділі, 2-й поверх) Інституту ботаніки

12.00 - 12.30 - Наука. Науковий метод.

Лектор – чл.-кор. НАН України, проф. Сергій Мосякін
Для кого: усі охочі

Що таке “наука”? І що таке “науковий метод”? Чим наукове мислення відрізняється від релігійного і побутового? На ці та інші питання Ви отримаєте відповіді на цьому заході.

13.00 - 13.30 - Рослини у космічному просторі.

Лектор – проф. Єлизавета Кордюм
Для кого: усі охочі

У багатьох експериментах було показано, що на космічних станціях рослини можуть рости. І на сьогодні рослини є неодмінним елементом на космічних станціях, вони забезпечують космонавтів киснем, використовуються в очистці води, йдуть в їжу. У них відбуваються певні пристосування до умов мікрогравітації. Ви дізнаєтеся про те як досліджують рослин у космосі та які зміни відбуваються з рослинами на молекулярному, фізіологічному і морфологічному рівнях.

13.30 - 14.00 - Рослини Антарктики.

Лектор – Іван Парнікоза
Для кого: усі охочі

Ви познайомитесь з таємничою та витривалою антарктичною флорою та дізнаєтесь, які загадки у історії континента вона приховує.

15.00 - 15.30 - Гербарії України.

Лектор – Наталія Шиян
Для кого: усі охочі

Відвідавши цей захід, Ви дізнаєтеся що таке “гербарій”, скільки гербаріїв в Україні і чим вони між собою відрізняються, який гербарій в нашій країні є найстарішим та інше. Лекція відбуватиметься в гербарній залі Національного гербарію України – гербарію Інституту ботаніки.

Завантажити цю програму

17 травня

В цей день події відбуватимуться в 3 локаціях.
Але всі вони знаходяться зовсім поруч

Локація 3

Національний науково-природничий музей НАН України

(вул. Богдана Хмельницького, 15/2)

Сайт: http://www.museumkiev.org/

Подивитись на карті

ДЕМОНСТРАЦІЇ

Місце проведення: Геологічний музей, 1-й поверх Національного науково-природничого музею НАН України

11.00 - 17.00

Яких паразитів приховують міські рослини − подивись в очі небезпеки!

Юлія Дідик, Ігор Небогаткін
Для кого: всі охочі, студенти, школярі

На нашому експериментальному полі Ви самостійно зможете побачити, на яку висоту іксодові кліщі здатні підійматись по рослинах у пошуку потенційного хазяїна. А на нашій виставці Ви зможете побачити макрофотографії іксодових кліщів м. Києва.

Кліщі, які мають панцир та крила.

Олександра Шевченко
Для кого: всі охочі

200 000 000 років тому з’явилися перші кліщі, які мали панцир, а деякі навіть крила, хоча вони й не літали. А мешкали ці кліщі в ґрунті і харчувались ґрунтовими грибами, водоростями та рослинними рештками. Саме тому, панцирні кліщі здавна брали участь в утворенні родючого шару ґрунту співпрацюючи з багатьма іншими безхребетними тваринами. Отже, якщо вам цікаво знати як насправді виглядають ці кліщі та побачити на сучасних мікроскопах їх дуже-дуже маленькі крила, вам варто відвідати нашу демонстрацію.

Чому рослини бояться кліщів?

Ольга Жовнирчук
Для кого: всі охочі

Що є гриб за своєю природою? Хоча гриби були колись згруповані з рослинами, вони на даний час вважаються окремим царством природи. Кожен з численних евкаріотичних організмів царства Fungi (більше 100000 видів) не має хлорофілу, судиннихЗапрошуємо Вас познайомитися із різноманіттям мікроскопічних рослиноїдних кліщів, дізнатися, якої шкоди вони здатні завдавати плодовим, овочевим культурам та декоративним рослинам. Що робити якщо ваші зелені улюбленці піддалися атаці кліщів? Ми поговоримо про те, як кліщі живляться, яким рослинам надають перевагу, як і для чого плетуть павутину, влаштовують бойові турніри. Ви отримаєте можливість споглядати у світловий мікроскоп живих шкідників та готові мікроскопічні препарати, навчитесь розрізняти пошкодження рослин, спричинені кліщами.

Хто живе в листовому опаді?

Юля Канана
Для кого: усі охочі, студенти

Всім відомі такі черви як дощові та паразитичні (або гельмінти), але мало хто пам’ятає зі шкільної програми війчастих червів. А вони є модельними об’єктами для вивчення процесів відновлення пошкоджених тканих і органів (регенерація), процесів пам’яті та багато іншого. Ми зазирнемо у загадковий світ війчастих червів, на який, зазвичай, не звертаємо уваги. За допомогою мікроскопа ми зможемо наблизитись до цих маленьких істот і поспостерігати за їхнім буденним життям. Разом з вами ми спробуємо знайти їх в листовому опаді, побачити як може змінюватись колір їхнього тіла тощо.

Мухи з крилами метеликів.

Сєверін Корнєєв
Для кого: усі охочі

Нас оточує величезна кількість неймовірних речей, з яких ми здатні побачити лише найпомітніші. Чи вважаєте ви, що всі мухи брудні та огидні? Чи доводилось вам бачити мух з крилами прекрасними, як у метеликів? Якщо ні, то запрошуємо відвідати наш семінар, на якому ви зможете дізнатись багато нового про велику родину мух-осетниць, що живуть у рослинах і зустрічаються у нашому повсякденні.

Молюски – slow-life мешканці нашої планети.

Віталій Аністратенко
Для кого: школярі старших класів, аматори природи, студенти

Серед тварин Молюски посідають друге місце за чисельністю видів. Вони мешкають у воді, на суші, також використовують повітряне середовище для поширення. Подиву гідні унікальні органи захоплення та подрібнення їжі, здібність ткати шовк... Більшість молюсків практикують повільний спосіб життя, однак, виконуючи успішно життєву програму росту, розвитку та участі у обігу речовин. Разом ми ознайомимось із розмаїттям молюсків, розглянемо деякі дотепні пристосування для пересування у воді, по суші та повітрі. Кожен може принести цікаву розповідь або питання щодо молюсків.

Жуки-потаємці – крихітні хижаки підстилки.

Роберт Кривошеєв
Для кого: усі охочі

Потаємці – дуже специфічна група одної з найбільш розповсюджених родин жуків у світі – стафілінід. Багато з них мешкають у мурашниках та термітниках, ведучи повільний спосіб життя. Але здебільшого це активні хижаки, що використовують антени та полапки для пошуку та захоплення здобичі, якою є дрібні мешканці підстилки – ногохвістки, кліщі та личинки комах. Вкорочена форма тіла, маленьке черевце, довгі ноги бігального типу, видовжені антени, збільшені полапки та великі помітні мандибули – все це робить їх ідеальними хижаками в своїй ніші, а дуже дрібні розмірі сприяють проникненню в щілини та пори ґрунту, та відсутності конкуренції з іншими хижими комахами. Якщо Вам цікаво подивитися на цих створінь через мікроскоп – завітайте до нашого семінару.

Дивовижне життя китів.

Оксана Савенко
Для кого: усі охочі

Всі люблять китів, та чи добре ми знайомі з цими морськими велетнями? Як визначити до якого виду належить кит, якщо пощастить зустріти його в морі, та що таке «паспортизація», або індивідуальне розпізнавання китів? Дізнайтеся на майстер-класі з їх фотоідентифікації! Чи мають кити свою мову, а окремі групи особин власний «сленг», або своєрідні діалекти? Отримайте відповідь під час акустичної презентації! Що таке китовий вус? У нас про нього можна буде не лише почути, але й побачити на власні очі! Зі світом китів вас познайомить учасник численних експедицій з дослідження морських ссавців.

Мурахи — невідомий світ.

Стукалюк Станіслав Володимирович
Для кого: усі охочі, студенти, школярі

Запрошуємо Вас відвідати цікаву демонстрацію, де Ви зможете дізнатись про життя мурашок. Ми розповімо Вам: яку роль в природі виконують ці маленькі, але працьовиті комахи, які складні, з інженерної точки зору, вони спорудження будують - мурашники, галереї та камери. Ми продемонструємо вам життя мурашника за склом - у спеціальних штучних гніздах. У нашій колекції представлені види з різних куточків нашої планети - Південно-Східної Азії, Північної Африки, Середньої Азії. Є серед них також і наші, місцеві види. Усі ці види мурашок дуже різняться за своїм способом життя - одні живуть в пустелях і з'являються на поверхні тільки вночі, інші мешкають в деревині, треті скріплюють свої гнізда за допомогою шовку. Деякі види, завдяки діяльності людини, стали поширеними в багатьох областях планети. Все це різноманіття втілюється в життя мурахами.

Непомітні мешканці озер та річок.

Лариса Самчишина
Для кого: усі охочі, студенти, школярі

Всім відомі річкові раки. Але в озерах та річках також присутні чисельні мікроскопічні рачки, які фільтруючи воду - живляться, і тим самим очищують її. Вони бувають різних кольорів: голубі, червоні, коричневі, зеленкуваті, білі. За допомогою бінокулярної лупи ми зазирнемо у загадковий світ планктонних ракоподібних, поспостерігаємо як вони живляться, рухаються.

Паразитологія – більше, ніж Наука.

Єгор Яковлєв, Роман Світін
Для кого: широкий загал, усі охочі

Може ви навіть і не замислювались, але паразитологи та паразити відіграють важливу роль у житті пересічної людини. Паразити чаяться в глибинах організму та формують імунітет або вбивають. Паразитологи захищають людство від жахливих хвороб.

Бджоли, які не виготовляють мед?

Ганна Гончар
Для кого: усі охочі, студенти, школярі

Всі знайомі з медоносною бджолою та її смачним та корисним продуктом заготовки – медом. Та в світі ще дуже багато її родичів – диких бджіл. Ці бджоли не виготовлюють мед, але харчуються нектаром та пилком. Вони надзвичайно важливі, адже є основними, і часто більш ефективними ніж свійська бджола, запилювачами багатьох сільськогосподарських культур та багатьох рослин дикої флори. Ці комахи поруч з нами, вони будують свої домівки в несподіваних для нас місцях, і все своє коротеньке життя працюють не складаючи крил. Ми запропонуємо Вам ознайомитись з цими маленькими трудяжками, їхніми цікавим домівками, і розкажемо, як можна підвищити врожай свого саду, городу, або просто підтримати чисельність диких бджіл в умовах нашого міста.

Різноманіття вищих водних рослин в умовах великого міста.

Мар’яна Прокопук, Юлія Погорєлова
Для кого: усі охочі, студенти, школярі

Чи знаєте Ви, що окрім безлічі наземних рослин, існує ще багато таких, що ховаються під водою? А чи знаєте Ви, які з цих рослин можуть підказати про якість води, її чистоту? Чи хотіли б Ви познайомитись з рослинами-американцями, які переселились до наших водойм? Якщо так, то запрошуємо Вас у світ водної рослинності.

Виділення ДНК з бактерій.

Анна Дражнікова
Для кого: усі охочі, студенти, школярі

Всі охочі зможуть самостійно виділити ДНК з бактерій. Дослід проводиться у пробірці упродовж 15-20 хв.

Як біотехнологи використовують мікроскопічні гриби?

Анна Дражнікова
Для кого: усі охочі, студенти, школярі

Ви зможете:

  • побачити під мікроскопом гриби, що використовуються у промисловості;
  • дізнатися про масштабне культивування мікроорганізмів в умовах виробництва;
  • дізнатися які продукти отримують біотехнологічним шляхом.

Практикум з мінералогії. Щогодини з 11.00-15.00

Увага! Кількість групи обмежена – 10 осіб. Запис на демонстрацію на місці події.

Катреина Ігорівна Деревська
Для кого: усі охочі, студенти, школярі

Всі охочі зможуть дізнатися як відрізнити справжній бурштин від підробки, навчитися визначити мінерали за їх фізичними властивостями.

Палеонтологічні розкопки. 12.00 - 15.00

Володимир Петрович Гриценко
Для кого: усі охочі, студенти, школярі

Учасники матимуть змогу взяти до рук геологічний молоток і спробувати себе в ролі геолога у польових умовах.

ДЕМОНСТРАЦІЇ

Місце проведення: Палеонтологічний музей, Зала «Неоген», 2-й поверх Національного науково-природничого музею НАН України

Виготовлення знарядь праці первісних людей — майстер-клас для початківців. Щогодини з 11.00-15.00

Увага! Кількість групи обмежена – 10 осіб. Запис на демонстрацію на місці події.

Олександр Ковальчук
Для кого: усі охочі

Чи насправді примітивні знаряддя праці настільки «примітивні» — у Вас є шанс перевірити власноруч.

ДЕМОНСТРАЦІЇ

Місце проведення: Зоологічний музей, 3-й поверх Національного науково-природничого музею НАН України

12.00 - Екскурсія «Сторінками історії музею»

Увага! Кількість групи обмежена – 35 осіб.

Святослав Погребняк
Для кого: студенти, всі охочі

Ви можете дізнатися про історію будівлі, історію створення і розвитку Музею, формування його колекцій та персоналій, які цим займалися.

11.00 - 13.00 - Голоси земноводних

Анастасія Малюк
Для кого: діти, школярі, всі охочі

Співати навесні починають не тільки птахи. Якщо вам цікаво дізнатися хто ж живе у сусідньому ставку — спробуйте навчитися вгадувати «мелодію».

ЛЕКЦІЇ

Місце проведення: Ботанічний музей, 4-й поверх, лекційна зала Національного науково-природничого музею НАН України

13.00 - Рослини в житті бобрів.

Лектор – Аліна Мішта
Для кого: всі охочі, студенти, школярі з батьками

Презентація має на меті ознайомити учасників з життєдіяльністю бобрів та роллю рослин у житті цього великого гризуна-будівельника. Слухачі отримають інформацію про рослини, які входять до раціону бобрів та такі, що служать матеріалом для будівництва загат. Також ви дізнаєтеся про роль бобрів у природних та штучних екосистемах.

14.00 - Цікаві азійські комахи-вселенці на рослинах Києва (на прикладі сонечка – Harmonia axyridis).

Лектори – Володимир Титар, Оксана Некрасова
Для кого: усі охочі

Ми ознайомимо учасників з різними видами сонечок Києва, яких можна зустріти на різних рослинах в місті. Особливий інтерес викликають види, що з’явились недавно. Насамперед це азійські види комах, які, у зв’язку зі зміною клімату, останнім часом дуже швидко поширюються по всьому світу.

ДЕМОНСТРАЦІЇ

Місце проведення: Ботанічний музей, 4-й поверх Національного науково-природничого музею НАН України

11.00 та 16.00 - Екскурсія «Рослини на межі вимирання: сторінками Червоної книги України».

Олексій Коваленко
Для кого: всі охочі, студенти, школярі

Які причини зникнення видів рослин? Скільки представників флори України потребують охорони? Що ми можемо зробити, щоб протидіяти процесам скорочення чисельності їхніх популяцій? Отримати відповіді на ці та інші питання, а також побачити унікальні об’ємні експонати рідкісних рослин з усіх куточків нашої держави ви зможете на нашій міні-виставці.

12.00 та 14.00 - Екскурсія «Надзвичайні рослини».

Олексій Коваленко
Для кого: всі охочі, студенти, школярі

Не втратьте шансу пройтися затишними коридорами ботанічного музею та побачити унікальну експозицію найцікавіших рослин світу, створену виключно на основі аутентичних натуральних матеріалів. Оцініть красу та різноманіття флори України, побачте легендарні рослини тропіків та холодну велич тундри, зупиніть свій погляд на мангровому лісі, саванні з напівтінню лимонадного дерева чи на срібному ковиловому морі степу. Також не пропустіть можливість відвідати нову фотовиставку «Сторінками Червоної книги України» та дізнатись секрети створення ботанічних колекцій.

13.00 та 15.00 - Майстер-клас зі створення гербарію та об’ємної фітоекспонатури.

Увага! Кількість групи обмежена – 25 осіб. Запис на місці події.

Олексій Коваленко
Для кого: всі охочі, студенти, школярі

Секрети самостійного створення ботанічних колекцій. Навчимося самостійно визначати рослини та правильно їх зберігати.

Завантажити цю програму

18 травня

ДУ “Інститут харчової біотехнології та геноміки Національної академії наук України”

(вул. Осиповського 2а)

Сайт: http://ifbg.org.ua/uk

Подивитись на карті

ЛЕКЦІЇ ТА МАЙСТЕР-КЛАСИ

Для кого: всі охочі, студенти, школярі.

Місце проведення: актова зала інституту (1-й поверх)

11.00 - Урочистості до ”Fascination of Plants Day”− ”Дня Рослин”

Ви дізнаєтеся про те, як виникла ідея приєднання України до цієї міжнародної ініціативи Європейської організації біологів рослин (EPSO), про події до Дня рослин, які відбулися в Україні та світі у 2012 та 2013 роках, а також про перспективні наукові напрями вітчизняної біології рослин.

директор ДУ “ІХБГ НАН України”, проф., акад. НАН України Ярослав Блюм

11.30 - Лекція ”Прогрес у синтетичній біології”

На Вас чекає розповідь про поступ нової галузі генетичної інженерії, яка десятиліття тому швидше нагадувала б оповідання Рея Бредбері. Стирання межі між живим та неживим, конструювання програмованих протоклітин та організмів, штучний геном, враження про відвідання Інституту Крейга Вентера (J. Craig Venter Institute — JCVI), біоетичні аспекти − це лише кілька моментів, які відображають зміст цієї лекції.

проф., член-кор. НАН України Алла Ємець

12.00 - Лекція ”Біотехнологія рослин: перспективи розвитку у майбутньому”

Станіслав Ісаєнков

Одними з найбільш нагальних проблем людства є зміни клімату, скорочення запасів питної води та посівних площ, неухильне зростання вартості пального, дефіцит харчових продуктів та інші. На цій лекції будуть обговорюватися сучасні біотехнологічні розробки, зокрема, із залученням ГМО, що можуть, якщо не подолати, то хоча б суттєво полегшити напруженість суспільства по відношенню до проблем, зазначених вище. Зокрема, є потреба збільшити виробництво продовольства та продуктивності посівних площ, оскільки очікується зростання населення планети до 2050 року на 50 %. Такі спроби часто не приносять бажаних результатів через суттєвий тиск несприятливих факторів навколишнього середовища, що приносить збитки у аграрному секторі. Після лекції Ви зможете задати питання біологам рослин, що працюють у галузі біотехнології та генетичної інженерії

Місце проведення: кімната 112.

12.00 − 12.30 - Лекція ”Стратегії розмноження рослин”

Чергування ядерних фаз і поколінь. Переваги диплоїдної фази. Чому залишається гаплоїдне покоління? Це − якщо лаконічно.

Олена Кравець

12.30 − 13.30 - Майстер-клас зі світлової мікроскопії ”20 000 нм вглиб рослинної клітини”.

Мовчазний капітан Немо недарма поринув у глибини океану на підводному човні ”Наутилус”: його вабив новий невідомий світ. Порівняно із часами Жюля Верна, ми маємо можливість бачити більше, далі і глибше. Небесну височінь та клітинну безодню − під лінзами збільшувальних приладів. Разом з Вами ми приготуємо тимчасові рослинні препарати і будемо досліджувати їх за допомогою сучасних люмінесцентних мікроскопів, а також ознайомимося з принципами роботи лазерного сканувального конфокального мікроскопу. У фокусі нашої уваги буде цитоскелет рослин та його значення у взаємодії рослини з навколишнім середовищем, зокрема, їх реакція на екстремальні температури, посуху, втручання симбіотичних та патогенних грибів, бактерій, нематод та рослин-паразитів (на прикладі омели та повитиці).

Юлія Красиленко

13.30 - 14.00 - Біологічна вікторина ”Цей дивовижний мікросвіт”

Інна Горюнова та Cвітлана Плоховська

Місце проведення: кімната 215

13.00 - 14.00 - Демонстрація ”Виділення та аналіз плазмідної ДНК”.

Олена Краснопьорова

Місце проведення: кімната 316

12.00 - 15.00 - Майстер-клас ”Культуральні методи роботи в генетичній інженерії рослин”.

Анастасія Бузіашвілі

Із розвитком провідних технологій в харчовій та аграрній промисловості, а також у медицині, найсучасніші досягнення молекулярної біології все ширше впроваджуються у виробництві, покращуючи ефективність та знижуючи собівартість біотехнологічних процесів. Мабуть, багато хто не вперше чув, що “біотехнологія – це наука майбутнього”. Генетична інженерія рослин – одна із провідних та найперспективніших галузей біотехнології, яка з використанням унікальних методів та сучасного обладнання дозволяє створювати нові сорти рослин із цінними в сільському господарстві властивостями – наприклад, із підвищеною стійкістю до хвороб або із покращеними смаковими якостями. Охочі відвідати даний майстер-клас матимуть можливість долучитися до експериментальної роботи зі створення нових сортів картоплі, томату та ячменю із підвищеною стійкістю до хвороб. Кожний етап експерименту буде супроводжуватись детальними поясненнями для кращого розуміння суті явища або процесу, що відбувається. За власним бажанням, під чуйним керівництвом, відвідувачі зможуть власноруч провести маніпуляції із рослинними об’єктами в умовах in vitro, спробувати себе у ролі дослідника.

Місце проведення: кімната 317

12.00 - 15.00 - Майстер-клас ”Вестерн-блот аналіз рослинних білків на прикладі альфа-тубуліну”

Дмитро Литвин, Віра Федина

Експрес-аналіз одного з ключових білків цитоскелету, інтенсифікований у часі. Разом з нами Ви пройдете основні етапи Вестерн-блоту (білкового аналізу) від гомогенізації рослинного матеріалу, виділення тотальної фракції білків, гель-електрофорезу, електропереносу, взаємодії зі специфічними антитілами та, врешті решт, проявлення плівок та аналізу розділених білків. Цільова аудиторія: 10-15 студентів МАН, студентів біологічних спеціальностей, бажано перших курсів, школярів випускних класів, учнів природничих ліцеїв, або зацікавлених мотивованих дослідників ”класичних” біологічних спеціальностей. Потрібна попередня реєстрація на майстер-клас до 10 травня за адресою j_krasylenko@ukr.net

Завантажити цю програму

19 травня

ДУ “Інститут харчової біотехнології та геноміки Національної академії наук України”

(вул. Осиповського 2а)

Сайт: http://ifbg.org.ua/uk

Подивитись на карті

ЛЕКЦІЇ ТА МАЙСТЕР-КЛАСИ

Місце проведення: кімната 211

Для кого: всі охочі, студенти, школярі

11.00 − 12.00 - Лекція ”Аналіз чужинного генетичного матеріалу (ГМО) у рослинній сировині та продуктах харчування за допомогою методу полімеразної ланцюгової реакції”.

Ярослав Пірко

Методи детекції ГМО. Приготування зразків для аналізу. Виділення та очистка зразків ДНК. Оцінка якості ДНК. Полімеразна ланцюгова реакція (ПЛР). Різновиди ПЛР (класична ПЛР та ПЛР в режимі реального часу). Якісна та кількісна детекція чужинного генетичного матеріалу у зразках (ГМ подій) за допомогою ПЛР.

12.00 − 13.00 - Лекція ”Нанобіотехнологія – сучасний стан та перспективи розвитку”.

Ольга Бурлака

Під час лекції буде розглянуто визначення, історію виникнення та основні напрямки нанобіотехнології, як прикладної дисципліни, що сформувалася близько двадцяти років тому на базі взаємної інтеграції останніх досягнень біології і нанотехнології. Буде окреслено коло найбільш актуальних завдань нанобіотехнології, вирішення яких передбачає дослідження та відтворення ізольованих процесів, що відбуваються на нано-рівні у живих системах, отримання нових наноматеріалів за допомогою біологічних об’єктів, а також створення сенсорів, біомеханічних конструкцій, нано-транспортних систем доставки, підходів візуалізації та модифікації живих організмів. Лекція дасть змогу слухачам ознайомитися із результатами сучасних нанобіотехнологічних розробок, а також очікуваним потенціалом та найближчими перспективами розвитку цієї галузі. Окрім того, буде розглянуто філософські аспекти використання нанобіотехнології в контексті можливої зміни наукової картини світу в наслідок появи “синтетичних” технологій та перегляду визначення понять “живого” і “неживого”.

Місце проведення: біоінфоматика, кімната 114

13.00 − 14.00 - Лекція ”Методи біоінформатики як інструмент сучасного дослідження геному та протеому рослин”.

Павло Карпов

Протягом дня у нашому Інституті ви неодноразово почуєте про дослідження на рівнях in planta, in vivo та in vitro, а на цій лекцїї матимете змогу ознайомитися з підходом in silico, який реалізує біоінфоматика. Дізнаєтеся про поєднання обчислювальних методів та інформації про функціонування живого, тривимірне моделювання взаємодій між різноманітними молекулами, пошук генів, збірку геномів, вирівнювання послідовностей та навіть реконструювання еволюційних процесів.

14.00 − 15.00 - Майстер-клас ”Від повногеномного секвенування до аналізу білків”.

Дарія Самофалова

Розглянувши красу органел будь-якої клітини за допомогою методів сучасної мікроскопії Ви неодмінно забажаєте ”зазирнути” углиб: що ж там? Темрява і кипить робота. Освітити шлях у світ макромолекулярних машин нам допоможе структурна біоінформатика. За годину майстер-класу і три десятки років історії Ви пройдете шлях від секвенатору до аналізу міжмолекулярних взаємодій і зрозумієте, як у послідовностях літер, якими записано геном, віднайти здоровий глузд.

Завантажити цю програму

20 травня

Національний ботанічний сад ім. М. М. Гришка НАН України

(вул. Тімірязєвська, 1)

Сайт: http://www.nbg.kiev.ua/

Подивитись на карті

ЛЕКЦІЇ ТА ЕКСКУРСІЇ

Місце проведення: Національний ботанічний сад ім. М. М. Гришка НАН України, конференц-зал корпусу № 6

Всі бажаючі матимуть нагоду дізнатися про особливості селекції декоративних рослин, що зростають у садах та оранжереях. Почують розповідь про оригінальні способи їх використання. По завершені лекцій на гостей чекатимуть захоплюючі екскурсії садом.

10.00 - Новинки світової селекції жоржини садової (Dahlia variabilis) та її агротехніка

12.00 - Бегонія: різноманіття та особливості культивування

14.00 - Фарбувальні рослини: традиційне та сучасне використання

Анатолій Дорошенко, Яна Бєлаєва ,Олена Андрущенко, Ігор Кикавський

13.00, 15.00 - Захоплюючі екскурсії ботанічним садом та екскурсія «Шкідливі і корисні комахи саду: як помітити і як відрізнити? Оригінальні способи біологічної боротьби зі шкідниками та способи залучення корисних комах (запилювачів і їздців)» за участю зоологів Віктора Фурсова та Віталія Назаренка

Для кого: широкий загал, студенти, школярі, діти з батьками, науковці, флористи, викладачі, підприємці.

Додаткові інструкції: групи формуються за попередньою реєстрацією на сайті події. Зустріч учасників – біля адміністративного корпусу о 9.45, 11.45 і 13.45. Контакти: novaflora@ukr.net, +380674092834

Завантажити цю програму

21 травня

В цей день події відбуватимуться в 2 локаціях.

Локація 1

Інститут мовознавства ім. О. О. Потебні НАН України

(вул. Грушевського, 4)

Сайт: http://www.inmo.org.ua/

Подивитись на карті

Місце проведення:Інститут мовознавства ім. О. О. Потебні НАН України вул. Грушевського,4; 7 й поверх; зал засідань

12.00 – 12.10 - Привітальне слово заступника директора з наукової роботи Інституту мовознавства ім. О. О. Потебні НАН України доктора філологічних наук, професора В. М. Бріцина

12.35 – 12.55 - О. В. Данилевська. «Функціонування топонімів концептів у текстах художньої літератури»

13.00 – 13.20 - Г. І. Онуфрійчук. «Людина в українській етнофразеології: біполярна опозиція «людина–тварина»

13.25 – 13.45 - М. І. Половинкіна «Особливості лексем, що позначають червоний колір, у мові польської поезії першої половини XX ст.»

14.00 – 16.00 - Перший кримськотатарський художній фільм «Хайтарма» про трагічну сторінку в історії кримськотатарського народу — депортацію (18 травня 1944 року).

Під час заходу діятиме виставка наукових видань співробітників Інституту мовознавства ім. О. О. Потебні НАН України за останні роки.

Завантажити цю програму

21 травня

В цей день події відбуватимуться в 2 локаціях.

Локація 2

Інститут експериментальної патології, онкології і радіобіології ім. Р.Є. Кавецького НАН України

(вул. Васильківська, 45)

Сайт: http://www.iepor.org.ua/

Подивитись на карті

Науково-практична школа «Об'єднані метою — експериментальна онкологія для практичної медицини»

У рамках Днів науки запрошуємо молодих вчених та студентів прийняти участь у науково-практичній школі, присвяченій питанням виникнення та розвитку пухлин, діагностиці та лікуванню хворих на рак, а також висвітленню новітніх експериментальної онкології. Науково-практична школа працюватиме у режимі пленарних лекцій, круглих столів та майстер-класів.

Для участі у круглому столі необхідно надіслати заявку (прізвище, ім’я, місце роботи/навчання, назва доповіді) з темою «круглий стіл» на e-mail: iepor_rmv@ukr.net не пізніше 19 травня.

Ілюстративний матеріал доповіді має бути представлений у вигляді презентації у PowerPoint або на листах формату А4 та роздрукований у 10 екземплярах. Тривалість доповіді: 5-7 хв.

Учасникам круглого столу будуть видані сертифікати.

Для реєстрації на майстер-класи потрібно надіслати листа з темою «майстер-клас» на e-mail: iepor_rmv@ukr.net, де вказати прізвище, ім’я, місце роботи/навчання та назву майстер-класу. Заявки приймаються до 19 травня.

Кількість місць обмежена!

Пленарні лекції

10.00 - 10.30 - д.мед.н., проф. Глузман Д.Ф. «Класифікація і діагностика пухлин лімфоїдної тканини»

10.30 - 11.00 - д.б.н., проф. Гамалія М.Ф. «Чи є світло в кінці онкологічного тунелю?»

Круглий стіл "Трансляційна медицина. Новітні підходи експериментальної онкології для діагностики і лікування хворих на рак". Частина I.

11.00 - 12.00

Головуючі – д.мед.н., проф. Глузман Д.Ф., д.б.н., проф. Гамалія М.Ф.

Майстер-класи

12.00 - 13.00

Полімеразна ланцюгова реакція у реальному часі.

Цитогенетичний метод (метод хромосомного аналізу).

Завантажити цю програму

22 травня

Інститут експериментальної патології, онкології і радіобіології ім. Р.Є. Кавецького НАН України

(вул. Васильківська, 45)

Сайт: http://www.iepor.org.ua/

Подивитись на карті

Науково-практична школа «Об'єднані метою — експериментальна онкологія для практичної медицини»

У рамках Днів науки запрошуємо молодих вчених та студентів прийняти участь у науково-практичній школі, присвяченій питанням виникнення та розвитку пухлин, діагностиці та лікуванню хворих на рак, а також висвітленню новітніх експериментальної онкології. Науково-практична школа працюватиме у режимі пленарних лекцій, круглих столів та майстер-класів.

Для участі у круглому столі необхідно надіслати заявку (прізвище, ім’я, місце роботи/навчання, назва доповіді) з темою «круглий стіл» на e-mail: iepor_rmv@ukr.net не пізніше 19 травня.

Ілюстративний матеріал доповіді має бути представлений у вигляді презентації у PowerPoint або на листах формату А4 та роздрукований у 10 екземплярах. Тривалість доповіді: 5-7 хв.

Учасникам круглого столу будуть видані сертифікати.

Для реєстрації на майстер-класи потрібно надіслати листа з темою «майстер-клас» на e-mail: iepor_rmv@ukr.net, де вказати прізвище, ім’я, місце роботи/навчання та назву майстер-класу. Заявки приймаються до 19 травня.

Кількість місць обмежена!

Пленарні лекції

10.00 - 10.30 - член-кореспондент НАН України, д.б.н., проф. Сидоренко С.П. «Сигнальні системи клітин в пухлинах»

10.30 - 11.00 - д.ф.-м.н., проф. Соляник Г.І. «Клітина і рак: від теорії до терапії»

Круглий стіл "Трансляційна медицина. Новітні підходи експериментальної онкології для діагностики і лікування хворих на рак". Частина II.

11.00 - 12.00

Головуючі – член-кореспондент НАН України, д.б.н., проф. Сидоренко С.П., д.ф.-м.н., проф. Соляник Г.І.

Майстер-класи

12.00 - 13.00

Метод ДНК-комет.

Імуногістохімічні методи дослідження.

Завантажити цю програму

23 травня

В цей день події відбуватимуться в 3 локаціях.

Локація 1

Державний заказник “Лісники” (НПП “Голосіївський“)

Цільова аудиторія: усі охочі, студенти, учні старших класів з батьками.

Екологічна екскурсія “Біорізноманіття весняного лісу”/”Рослини – джерело розмаїття тваринного світу: комахи поруч з нами” стежками державного заказнику “Лісники” (НПП “Голосіївський“)

Екологічна екскурсія має на меті ознайомити учасників з рослинним світом хвойних, дубових, мішаних лісів та заплавних лук Київщини. Екскурсія відбуватиметься на заповідних територіях, розташованих у 20 км на Південь від Києва у мальовничій місцевості Конча-Заспа. Ми пройдемо екологічними стежками державного заказнику «Лісники» (НПП «Голосіївський»), де у звивистому руслі ріки Віта добре збережені ділянки лісів та лук. Разом ми навчимося впізнавати типові весняні види рослин, а також побачимо рідкісні та червонокнижні види. Ви навчитеся розрізняти поширені дикорослі види рослин, що використовуються як лікарські та їстівні. Також ви отримаєте цікаву краєзнавчу інформацію та загальні відомості про природну історію цього унікального куточка Київщини. Заплановано частування та трав'яні чаї, представлення арт-гербаристики.

Чи знаєте ви, що рослина – це стіл і дім безлічі крихітних і не дуже крихітних істот? Що на одному дереві можуть змінюватися покоління маленьких мешканців, існувати цілі ферми та мисливські угіддя? Запрошуємо вас переконатися в цьому на власні очі під час екскурсії у мальовничу місцевість під Києвом, де під сплетінням рослинного світу існує прихований світ комах.

Цільова аудиторія: усі охочі, студенти, учні старших класів з батьками.

Екскурсію проводитимуть для Вас фахівці провідних наукових установ міста Київа (можливі зміни):

  • Андрій Мосякін (Інститут ботаніки ім. М.Г. Холодного НАН України)
  • Віктор Коцюба, зоолог
  • Марина Калюжна, ентомолог (Інституті зоології ім. І.І. Шмальгаузена НАН України)
  • Анатолій Котенко, ентомолог (Інституті зоології ім. І.І. Шмальгаузена НАН України)
  • Віталій Назаренко, ентомолог (Інституті зоології ім. І.І. Шмальгаузена НАН України)
  • Юлія Красиленко (ДУ “ІХБГ НАН України”)

Контакти:  y.krasylenko@gmail.com
+38 (067) 409 62 92
+38 (050) 440 19 31

Збір на платформі ст. метро «Видубичі», 23 травня о 10.00
Екскурсія орієнтовно закінчиться о 15.00

Завантажити цю програму

23 травня

В цей день події відбуватимуться в 3 локаціях.

Локація 2

Інститут молекулярної біології і генетики НАН України

(вул. Академіка Заболотного, 150)

Сайт: http://www.imbg.org.ua/

ДЕМОНСТРАЦІЇ

Демонстрації за участі представників Інституту мікробіології і вірусології ім. Д.К. Заболотного НАН України, Інституту кібернетики ім В.М. Глушкова НАН України , Інституту теоретичної фізики ім. М.М. Боголюбова НАН України.

Хол Інституту молекулярної біології і генетики

11:00 - 12:30, 13:00 - 14:30

Цільова аудиторія: усі охочі.

Під об’єктивом мікроскопа

Ви зможете розглянути під мікроскопом тимчасові препарати рослин та порівняти «мікро-світ» рослин із нормальних та стресових умов існування. Крім того Ви зможете побачити: фіксовані препарати крові людини, клітинних ліній людини, миші та щура; бактерії та мікрогриби; приготування та фіксація власного препарату букального епітелію.

Знайомтеся: ГМО (генетично модифіковані організми).

Мишки та рослина арабідопсис, геном яких було змінено.

Загадки мікросвіту

Чому потрібно мити руки з милом? Хто живе у йогуртах та кефірах, які ми п'ємо? Як виглядає світ бактерій під мікроскопом?

Її величність – ДНК

Виділення ДНК «у домашніх умовах»; як синтезувати ДНК?

ЛЕКЦІЇ

Актова зала Інституту молекулярної біології і генетики

12.30 - Рослинний світ Антарктики

Іван Парнікоза

Якими видами представлена флора Антарктичного континенту? Як з’явились і пристосувались до існування в суворих умовах тамтешні рослинні організми? Окрім відповіді на ці питання, Ви дізнаєтесь, які загадки в історії континента вона приховує.

12.30 - Рентгенівське вікно у таємниці Всесвіту

Дмитро Якубовський

Які таємниці приховує Всесвіт? Які методи застосовує сучасна наука для дослідження Всесвіту? Які загадки вже розгадано? Про все це і набагато більше Ви дізнаєтеся на лекції.

МАЙСТЕР-КЛАС

13.00 − 14.00 - Майстер-клас ”PLANT ORIGAMI”

Мистецтво складання “орігамі” (від "орі"- складання, "гамі"- папір) бере свій початок з Японії XVIII століття. А ми пропонуємо Всім нашим відвідувачам, незалежно від їхнього віку, створити орігамі на рослинну тематику своїми руками.

ПЕРЕГЛЯД ФІЛЬМІВ

Актова зала Інституту молекулярної біології і генетики

15.00 − 16.00 - година «Наукового кіно»

До уваги відвідувачів короткометражні наукові фільми про: зародження і розвиток життя рослин; рослини з екстремальних умов зростання; життя клітин, яких складаємось усі ми, а також відео-моделювання молекулярних процесів, які відбуваються в клітині.

Завантажити цю програму

23 травня

В цей день події відбуватимуться в 3 локаціях.

Локація 3

Інститут біохімії ім. О.В. Палладіна НАН України

(вул. Леонтовича, 9)

Сайт: http://www.biochemistry.org.ua

Подивитись на карті

ДЕМОНСТРАЦІЇ

11:00 до 15:00

Координатор: Володимир Чернишенко к.б.н., голова РМД Інституту біохімії ім. О.В. Палладіна НАН України

за участі представників Інституту загальної та неорганічної хімії ім. В.І. Вернадського НАН України, Інституту ботаніки ім. М.Г. Холодного НАН України

Мікрокосмос

Ви зможете розглянути препарати тканин рослин та ознайомитися із тим наскільки складні структури сприяють їх функціонуванню.

ДНК, або що є цікавого в яблуках

Буде представлений метод, що дозволяє в домашніх умовах виділяти ДНК. Вас познайомлять ближче з явищем флуоресценції, за рахунок якого отримане ДНК буде світитися в ультрафіолеті.

На захисті організму

. Будуть показані механізми, що дозволяють організму не втрачати кров при травмах. Але не варто переживати за наших демонстрантів, сучасні технології та творчій підхід дозволяють проводити всі експерименти в пробірці так, що жоден з учасників не буде ушкодженим.

Яскраві реакції – запорука гарного настрою

Ні для кого не секрет, що вчені також полюбляють розважатися. Саме тому кольорові реакції відіграють важливу роль в експериментальному повсякденні науковця. До вашої уваги пропонуються якісні реакції на різні хімічні і біологічні сполуки, що закружать вас у калейдоскопі науковості.

МУЗЕЙ

Впродовж всього часу буде працювати музей Олександра Володимировича Палладіна, де його останній аспірант, провідний науковий співробітник к.б.н. Володимир Іванович Назаренко розповість цікаві факти з життя видатного Українського науковця.

ЛЕКЦІЯ

15.15 - 16.00 - Привиди нашого геному

Віктор Наврулін

Ключ до майбутнього і сьогодення людства захований в нас самих, а точніше в наших генах. Але, якщо вміти чути, то можна дізнатися як в нашій ДНК «привиди» шепотять історії минулого. Історії про світ, в якому посеред широких просторів тундри ходили мамонти, про часи, коли на Землі ще не було трави, про часи, коли комахи сягали розмірів одного метру.

Завантажити цю програму

26 травня

В цей день події відбуватимуться в 2 локаціях.
Але всі вони знаходяться зовсім поруч

Локація 1

Інститут мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М. Т. Рильського НАН України

(вул. Грушевського, 4)

Сайт: http://www.etnolog.org.ua/

Подивитись на карті

Місце проведення: актова зала ІМФЕ ім. М. Рильського НАН України, вул. Грушевського,4, 4 й поверх

15.00 – Показ та обговорення проекту Дмитра Томашпольського «11 незавершених фільмів» (збірка фрагментів незавершених фільмів молодих українських режисерів, зйомки яких були зупинені у звʼязку з обмеженням фінансування).

Завантажити цю програму

26 травня

В цей день події відбуватимуться в 2 локаціях.
Але всі вони знаходяться зовсім поруч

Локація 2

Інститут літератури ім. Т. Г. Шевченка НАН України

(вул. Грушевського, 4)

Сайт: http://www.ilnan.gov.ua/

Подивитись на карті

Місце проведення: Інститут літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України вул. Грушевського,4; 3-й поверх; зал засідань — кімн. 316.

12.00 – 12.20 - Микола Жулинський «Діяльність Інституту літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України»

12.20 – 12.40 - Сергій Гальченко «Презентація видань Інституту літератури, присвячених 200 річчю від дня народження Тараса Шевченка»

12.40 – 13.00 - Леся Демська Будзуляк «20 років українського літературознавства — проблеми і виклики»

13.00 – 13.25 - Раїса Мовчан «Наука — освіті, або Українська література в середній школі»

Сучасне вивчення української літератури як мистецтва слова в середній школі позначене відходом від ідеологічного чи соціально заангажованого прочитання аналізу художнього твору; урізноманітнення його інтерпретування, виявлення тих смислів, які твір набуває в процесі його історичного функціонування; урахування ролі читача як співтворця тексту; пріоритетність творчих, естетичних підходів під час його аналізування тощо. Цю важливу й актуальну методологічну стратегію Інститут літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України вже більше 20-ти років активно розвиває й упроваджує в життя — перебуваючи в фарватері укладання шкільних програм із української літератури, створюючи підручники, посібники, хрестоматії.

13.25 – 13.45 - Надія Гаврилюк «Українська поезія: рецепт успіху»

Виступ присвячено новітній українській поезії в аспекті читацького сприйняття. На базі анкетування зроблено спробу встановити складові читацького/письменницького успіху.

13.45 – 14.05 - Тетяна Рязанцева «Література фентезі очима українських науковців»

Короткий огляд українських досліджень в галузі літератури фентезі за останні 15 років. Здобутки, тенденції, проблеми і перспективи.

14.05 – 14.25 - Марина Муляр «Сучасне радіо й сучасна література. Співзвучності і розбіжності»

14.25 – 15.25 - «Кулінарний екфразис (чай, кава з розмовами і не тільки…)»

15.25 – 15.45 - Олена Поліщук «Сучасне візуальне мистецтво і література — точки перетину»

15.45 – 16.05 - Олександр Михед «Реаліті шоу та реаліті роман: від “Прихованої камери” до революції в он лайн»

Доповідач зверне увагу на вузлові точки розвитку феномену реального телебачення і реаліті шоу та їх впливу на літературу і повсякдення.

16.05 – 16.25 - Людмила Бербенець «Література як предмет масового споживання»

Перетворення книжки на товар і збільшення прибутків від її продажу відбувається не лише за рахунок накладів або видання літератури у м’якій обкладинці. Прибуток можна отримувати й завдяки явищам, наближеним до літератури або таким, як перекодування, «переклади» літературних творів на мову інших мистецтв/різних засобів передачі інформації тощо. Серед видів використання літературних творів та відомостей про письменників, які наближають літературу до масового реципієнта, варто назвати літературний туризм, музеї письменників, екранізації літературних творів (зокрема класики), екранізації «біографій письменників», театральні постановки.

16.25 – 16.45 - Олександр Боронь «Проза Шевченка — тексти і підтексти»

З 9 повістей Шевченка, які дійшли до нас (втрачено «Повесть о безродном Петрусе»), він підготував до друку лише три: «Варнак», «Княгиня», «Прогулка с удовольствием и не без морали». Робота над рештою припинилася на стадії первісних чорнових варіантів — тексти рясніють численними закресленнями та виправленнями, не уніфіковано імена персонажів, не позначено деякі географічні пункти тощо. Науковцям доводиться вирішувати ці проблеми, спираючись на сучасні текстологічні принципи.

16.45 – 17.05 - Ярина Цимбал «Кирпичини для Тичини: літературна репутація народного поета»

Літературна репутація Павла Тичини як геніального поета сформувалася одразу після виходу його збірки «Сонячні кларнети» (1918). Однак його репутація як народного поета — штучний проект, що міг реалізуватися саме в контексті соцреалізму з його постулатом народності і лише в сталінську добу з її культом народних співців, передусім через систему освіти як основу для формування літературного канону. З когорти радянських класиків один тільки Тичина став героєм народної творчості. Огляд шкільної програми й аналіз фольклору, присвяченого Тичині, засвідчують штучність партійного проекту «народного поета», псевдонародність тичининської соцреалістичної пісенної лірики й відторгнення її читацькою масою.

17.05 –18.05 - Презентації

Тетяна Рязанцева Презентація монографії Рязанцева Т. Стихія в системі (Європейська метафізична поезія XVII — першої половини ХХ ст.: мотивно-тематичний комплекс, поетика, стилістика) : монографія / Тетяна Рязанцева. — Київ : Ніка центр, 2014.

Монографія окреслює загальну схему розвитку метафізичної поезії в річищі європейського літературного дискурсу XVII — першої половини ХХ ст. У фокусі розвідки — окремі постаті й творчі групи у літературах тих країн, де ця поезія отримала яскравий розвиток (Велика Британія, Іспанія, Україна й Росія). Дослідження пропонує новий погляд на творчість відомих митців, а також відкриває для читачів і науковців цілу низку західноєвропейських авторів, чия поезія досі не ставала в Україні предметом комплексної розвідки (Дж. М. Хопкінс, Х. Рамон Хіменес, Д. Алонсо, англійські «поети Нового Апокаліпсиса», іспанські автори «першої повоєнної генерації»).

Юлія Осадча Презентація монографії Осадча Ю. Японська еґо проза ватакуші шьосецу: теорія, генеза, сучасний контекст. Київ, Наукова думка, 2013. — 302 с.

У роботі запропоновано авторський погляд на еґо белетристику як цілком самодостатній і виокремлений з поміж розмаїття інших жанр сюжетної прози японської літератури ХХ ст. (у ширшому історико літературному контексті різних епох — як літературне явище); окрему увагу приділено передумовам зародження еґо прози, процесу її становлення та основним етапам розвитку від перших пам’яток художньої літератури і до сучасності. Разом із добре відомими українському читачеві авторами і текстами — як критичними, так і художніми — до роботи залучені й майже незнайомі; запропоновані нові підходи та бачення явищ і процесів літературного, духовного і культурного життя японського суспільства кінця ХІХ — першої половини ХХ ст.

Юлія Шутенко Презентація книжкової серії «Теплі історії».

Цю серію започаткували дві книжки молодої перекладачки, письменниці та блогерки Надійки Гербіш, що вийшли друком у видавництві «Брайт Стар Паблішинг». «Теплі історії до кави» та «Теплі історії до шоколаду» цієї авторки неочікувано стали бестселерами. Такий успіх означив попит суспільства на літературу затишку, тепла, добра, оптимізму. Згодом світ побачило більше десятка видань різних авторів, готуються до друку нові книжки.

26-27 травня 2015 р. з 12:00 до 16:00 у читальному залі Інституту літератури ім. Т. Г. Шевченка НАНУ (3 й поверх, кімн. 323) діятиме виставка наукових видань Інституту літератури.

Завантажити цю програму

27 травня

Інститут літератури ім. Т. Г. Шевченка НАН України

(вул. Грушевського, 4)

Сайт: http://www.ilnan.gov.ua/

Подивитись на карті

Місце проведення: Інститут літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України вул. Грушевського,4; 3-й поверх; зал засідань — кімн. 316.

11:00 Тематичні читання відділу компаративістики «Література в системі мистецтв»

  • Дмитро Наливайко. Вступне слово «Література в системі мистецтв».
  • Тетяна Свербілова. Відтворення історичного міфу в київському тексті і принципи монтажу в драмі і в кіно (п’єса І. Микитенка «Як сходило сонце» і фільм О. Довженка «Арсенал»).
  • Тетяна Рязанцева. Анаморфоза як принцип й екфрасис як прийом у метафізичній поезії.
  • Олена Дубініна. Література на екрані як проблема компаративістики.
  • Олександр Брайко. Кінематографічні прийоми у прозовому тексті (на матеріалі творчості В. Дрозда).
  • Богдан Янковий. Література в системі мистецтв античності та середньовіччя: міждисциплінарний взаємозв’язок.
  • Яніна Юхимук. Екфразис як прийом і жанровий різновид (на матеріалі прози Ю. Іздрика).
  • Ганна Стембковська. Синестезія як основа символічності у творчості американських поетів Нью-Йоркської школи.

26-27 травня 2015 р. з 12:00 до 16:00 у читальному залі Інституту літератури ім. Т. Г. Шевченка НАНУ (3 й поверх, кімн. 323) діятиме виставка наукових видань Інституту літератури.

Завантажити цю програму

16 травня

В цей день події відбуватимуться в 2 локаціях.

Локація 1

Державний природознавчий музей НАН України

(вул. Театральна, 18)

Сайт: http://www.smnh.org/ua/

Сторінка у ФБ: https://www.facebook.com/events/106085796389397/

Подивитись на карті

Цільова аудиторія – всі зацікавлені (діти віком від 10 років).

ЛЕКЦІЇ

Місце проведення: Наукове горище Державного природознавчого музею НАН України
Час: 11.00-17.00.

Програма науково-популярних лекцій на різну природничу тематику. Науковці ДПМ НАНУ розкажуть про свої мандри і дослідження, про глобальні наукові питання та прикладні завдання, які виникають перед науковцями сьогодні.

11.00-11.45 – «Мурашині леви і золотоочки: хто вони?»

Лектор – Ганна Середюк (аспірант ДПМ НАНУ)

Слухачі зможуть подивитися на світ очима сітчастокрилих, які у них, до речі, із золотим відблиском. Які таємниці приховують ці комахи на візерунках своїх крилець і як вони можуть зробити наші фрукти в садах та овочі на городах смачнішими? Ганна Середюк розповість про комах, які з'явилися на 100 млн років раніше, ніж динозаври і залишили свої сліди навіть в гробницях єгипетських фараонів.

12.30-13.15 – «Подорож на вулкан: геологія, рослинний і тваринний світ острова Тенеріфе (Канари)»

Лектор – Катерина Данилюк (к.б.н., науковий співробітник ДПМ НАНУ)

Що найперше спадає на думку, коли чуєш слово "Канари"? Фешенебельні курорти, вілли мільйонерів, серфінг? Насправді ці клаптики суші в Атлантичному океані набагато цікавіші! Тут усе особливе, навіть… горизонт! А що вже й казати про ландшафти, флору та фауну, що вражають не тільки кількістю видів, а й екзотичними ендемами, яких більше ніде у світі не побачиш! Запрошуємо дізнатись більше про все це та зануритись у неповторну атмосферу найбільшого Канарського острова Тенеріфе, який насправді є величезним сплячим вулканом.

14.00-14.45 – «Чому птахи оселяються в містах?»

Лектор – Андрій Бокотей (к.б.н., завідувач відділу ДПМ НАНУ)

Дикі птахи здавна селяться поруч з людиною і є невід'ємною частиною її життя. Якщо в селах, де умови для їхнього існування достатньо сприятливі, птахи є звичними, то що ж приваблює їх до міст? Високий ступінь забудованості території, забрудненість повітря, зашумленість, велика кількість здичавілих кішок і собак та багато інших факторів зовсім цьому не сприяють. Тим не менше, навіть у великих мегаполісах можна побачити і почути від 100 до 200 видів птахів. Слід лише уважно придивитися і прислухатися.

15.00-15.45 – «Дивовижний світ джмелів»

Лектор – Ірина Коновалова (молодший науковий співробітник ДПМ НАНУ)

Ірина Коновалова поділиться зі слухачами своїм захопленням цими працьовитими «пухнастиками». На лекції можна буде дізнатися про те, які види джмелів живуть у місті поряд з нами, як розрізняти джмелів за видами у природі та про особливості їхньої поведінки.

16.15-17.00 – «Відкриті кордони для міграції ведмедів між Українськими та Румунськими Карпатами»

Лектор – Богдан Проць (к.б.н., старший науковий співробітник ДПМ НАНУ, лауреат міжнародної премії у галузі охорони природи «Whitley Award»)

45% усієї популяції бурих ведмедів у Європі знаходиться на території Румунії та України. Донедавна бурий ведмідь був широко розповсюджений на території Європи. Зараз ситуація різко змінилася у зв’язку з діяльністю людини. Одним з важливих методів відстеження цих змін є вивчення міграції ведмедів, яку досліджують за допомогою спеціальних пристроїв. Детальніше методи і результати досліджень розкриє лектор під час презентації.

«Наукові майстерні» (демонстраційна програма)

Місце проведення: Внутрішній дворик Державного природознавчого музею НАН України
Час: 11.00-17.00.

Науковці музею презентуватимуть основні напрямки наукових досліджень в музеї – що вони досліджують, якими методами і чому це важливо для світової науки і суспільства. У дворику музею діятимуть наукові майстерні (ботаніки, зоології, палеонтології, екології ґрунтів, ентомології і таксидермії), в яких кожен матиме можливість на кілька хвилин відчути себе науковцем.

Події відбуватимуться за підтримки проекту «Динамічний Музей» фонду Ріната Ахметова «Розвиток України».

Завантажити програму на цей день

16 травня

В цей день події відбуватимуться в 2 локаціях.

Локація 2

Організатор:

Місце проведння: Фізичний факультет Львівського національного університету імені Івана Франка

Сторінка події у ФБ: https://www.facebook.com/events/1407618839560031/

(вул. Кирила і Мефодія, 8)

Подивитись на карті

Цільова аудиторія – всі охочі, студенти, школярі.

ЛЕКЦІЯ

12:00 (Велика Фізична аудиторія).

Промінь Середньовіччя: шлях від іманентного до матеріального

Вікторія Боярко-Долженко, магістр мистецтвознаства, Львівська національна академія мистецтв

Світло в живописі – основна сила відображення земного простору. Іконопис використав її для візуалізації енергії, що преображає простір душі. Середньовічна боротьба іманентного і матеріального завершилась втратою духовного бачення. Тож нащадки Адама продовжують шукати внутрішнє сяйво у відродженій практиці сакрального живопису.

Мистецький майданчик

12:00 - 18:00

Кажуть, що арт-терапія допомагає зняти стрес та виразніше побачити приємні відтінки усього навколо – ми ж пропонуємо засвітити ці відтінки ще яскравіше! Пропонуємо разом порелаксувати та помалювати спеціальними флуоресцентними фарбами, що засвічуються у темряві під дією ультрафіолету. Запрошуємо усіх бажаючих – великих та маленьких дітей (і так, це ми саме про Вас) – побавитись разом на нашому мистецькому майданчику. План простий – спершу малюємо, а тоді вимикаємо світло та насолоджуємось тим, що у нас вийшло! Малюємо в суботу 16 травня, а спостерігаємо результати своєї творчості у світлі УФ-ламп наступного дня, в неділю.

Завантажити програму на цей день

17 травня

В цей день події відбуватимуться в 3 локаціях.

Локація 1

Державний природознавчий музей НАН України

(вул. Театральна, 18)

Сайт: http://www.smnh.org/ua/

Сторінка у ФБ: https://www.facebook.com/events/106085796389397/

Подивитись на карті

Цільова аудиторія всіх заходів – всі зацікавлені (діти віком від 2 років).

Відкриття фотовиставки переможців конкурсу «Рослини в об’єктиві»

Місце проведення: Внутрішній дворик Державного природознавчого музею НАН України
Час: Початок – об 11.00.

Відкриття виставки авторських фотографій рослин переможців конкурсу, проведеного впродовж квітня на Інтернет-сторінках Музею.

Відвідини виставки «Мистецтво виживання»

Час: 11.00 - 19.00.

Розвиваюча акція «Квітуче дерево»

Місце проведення: Внутрішній дворик Державного природознавчого музею НАН України
Час: 11.20-15.00.
Цільова аудиторія – діти віком від 2 до 12 років

З приходом весни все навколо починає квітнути. Запрошуємо дітей заквітчати дерево й у нашому дворику, використовуючи свою фантазію на майстер-класі.

Сеанс мультфільмів про рослини

Місце проведення: Наукове горище Державного природознавчого музею НАН України
Час: 11.00-15.00.

Запрошуємо дізнатися більше про рослини нашої місцевості, які «оживають» на екранах і стають героями українських мультфільмів.

Відкриття пересувної виставки «Праліси Карпат: жива історія європейських лісів»

Місце проведення: Внутрішній дворик Державного природознавчого музею НАН України
Організатори: ДПМ НАН України, WWF в Україні
Час: Початок – о 16.00.

Виставка розповідає про рослинний та тваринний світ пралісів і старовікових лісів Карпат, їх роль у житті людини та значення для збереження унікального біогенофонду нашої планети.

Музична програма (виступ етно-гуртів)

Місце проведення: Внутрішній дворик Державного природознавчого музею НАН України
Час: 20.00-21.00.

Події відбуватимуться за підтримки проекту «Динамічний Музей» фонду Ріната Ахметова «Розвиток України».

Завантажити програму на цей день

17 травня

В цей день події відбуватимуться в 3 локаціях.

Локація 2

Організатор:

Місце проведння: Фізичний факультет Львівського національного університету імені Івана Франка

Сторінка події у ФБ: https://www.facebook.com/events/1407618839560031/

(вул. Кирила і Мефодія, 8)

Подивитись на карті

Цільова аудиторія – всі охочі, студенти, школярі.

ЛЕКЦІЯ

12:00 (Велика Фізична аудиторія).

Джерела світла

Віталій Володимирович Вістовський, к.ф.-м.н., доцент кафедри експериментальної фізики Львівського національного університету ім. Івана Франка

Лекція буде присвячена усім поширеним на сьогодні джерелам світла. Тут Ви дізнаєтеся про фізичну природу кожного типу випромінювання: теплове, люмінесцентне, лазерне, синхротронне, а також про світлодіоди. Крім того, Ви зможете детально ознайомитися з фізичним механізмом випромінювань, їх параметрами, конструктивними особливостями, областю застосування, ефективністю тощо.

Демонстрація оптичних явищ

13:30 (Велика Фізична аудиторія).

Джерела світла

Ігор Петрович Пашук, к.ф.-м.н., доцент кафедри експериментальної фізики Львівського національного університету ім. Івана Франка

Андрій Володимирович Жишкович, мол. наук. співробітник кафедри експериментальної фізики Львівського національного університету ім. Івана Франка

Чому мильні бульбашки різнокольорові, та за яких умов можна побачити ці кольори? Чому жирні плями (бензин) на калюжах виглядають кольоровими лише у похмуру погоду? Як світло може само себе знищити? Яким чином світло може огинати об’єкти? Як розкласти світло у спектр? Чи можливо зробити об’ємну (3D) фотографію?Завітавши до нас, ви почуєте багато цікавого, дізнаєтесь відповіді на ці та інші питання, та самі зможете спостерігати такі світлові явища, як:

  • інтерференція світла
  • дифракції світла
  • голографія
  • геометрична оптика
  • поляризація світла
  • люмінесценція

Завантажити програму на цей день

17 травня

В цей день події відбуватимуться в 3 локаціях.

Локація 3

Організатор:

Місце проведння: Мистецька локація Fredra.61

(вул. О.Фредра, 6)

Сайт: http://www.fredra.org/

Сторінка події у ФБ: https://www.facebook.com/events/1407618839560031/

Подивитись на карті

Цільова аудиторія – всі охочі.

Експозиція флуоресцентного живопису

15:00 - 20:00

Окрім експозиції флуоресцентних малюнків, створених на нашому мистецькому майданчику протягом попереднього дня, пропонуюмо вашій увазі твори художниці Олени Романової. Картини, виконані за допомогою спеціальних фарб, «запалюються» під дією ультрафіолетових променів, створюючи враження космічної ілюзії або ж марення. Заходьте пофантазувати!

Завантажити програму на цей день

16 травня

В цей день події відбуватимуться в 2 локаціях.

Локація 1

Харківський державний університет харчування та торгівлі

(вул. Клочківська, 333)

Сайт: http://hduht.edu.ua/

Подивитись на карті

Екскурсія установками фізичних досліджень та студентською лабораторією:

Час початку екскурсії 11:00 (зустріч на вході).

  • імпульсний ЯМР спектрограф;
  • ЕПР спектрограф;
  • сушарки зі змішаним теплопідведеннням;
  • студентська лабораторія з електротехніки;
Екскурсію буде проводити Дьяков О.Г.

Вхід вільний, але реєстрація обов’язкова:

http://goo.gl/forms/tVk3T57M7K

(посилання дублює qr-code)

Координатор екскурсії: Іштван Єгор, +38 (066) 383 78 80

Завантажити програму на цей день

16 травня

В цей день події відбуватимуться в 2 локаціях.

Локація 2

Харківський літературний музей

(вул. Фрунзе, 6)

Подивитись на карті

Науково-популярні заходи пройдуть на літньому майданчику літмузею:

Точний час проведення буде відомо за тиждень.

  • знайомство з літньою програмою дитячої “Кімнати професора КрейзіФорда”, насиченої науковими квестами, майстер-класами та лекціями. В програмі літа розглядаються наукові відкриття та їх відображення у фантастичній літературі;
  • фізичні демонстрації явищ електролізу та фіксування радіоактивного випромінювання від молодшого наукового співробітника ФТІНТ НАН України ім. Б.І. Вєркіна.
Координатор події: Ольга Черемська: +38 (063) 238 70 15

Завантажити програму на цей день

17 травня

В цей день події відбуватимуться в 2 локаціях.

Локація 1

KhackerSpace

(вул. Красіна, 4)

Сайт: http://www.khackerspace.org/

Подивитись на карті

Точний час проведення буде відомо за тиждень.

Екскурсія простором Техно-винахідництва:

  • знайомство з 3D принтерами (від моделювання до друку);
  • заняття з виготовлення електричних плат (від старих до сучасних).

Дискусійний простір з теми: “АЦП, ЦАП — сучасні варіанти реалізації”.

Доповідач: Александр Семченков — учасник KhackerSpace, програміст та експериментатор, автор проекту RoboPlatform.

Координатор: Іштван Єгор, +38 (066) 383 78 80

Завантажити програму на цей день

17 травня

В цей день події відбуватимуться в 2 локаціях.

Локація 2

Фізико-технічний інститут низьких температур ім. Б.І. Вєркіна НАН України

(проспект Леніна, 47)

Сайт: http://www.ilt.kharkov.ua/

Подивитись на карті

Уточнюється дата (з 17-го до 22-е травня).

Екскурсія по експериментальним установкам.

  • відвідування азотного залу, в якому отримують рідкий азот для харківських лікарень та дослідницьких інститутів;
  • знайомство з пристроєм колективного користування СКВІД-магнітометром MPMS-XL5
    (http://www.ilt.kharkov.ua/bvi/info/centers/skvid_magitometr/polozhenie_r.htm).
Також ближче до дати події стане відомо чи відвідаємо:
  • установку для отримання наднизьких температур;
  • лабораторію тепловізорів.
Координатор екскурсії: Пащенко Марія.

Вхід за списком, тому реєстрація обов’язкова:

http://goo.gl/forms/Z5ClU7wELx

(посилання дублює qr-code)

Із питаннями звертайтеся до Іштвана Єгора, +38 (066) 383 78 80

Завантажити програму на цей день

21 травня

Організатори:

Місце проведння: НКЦ “INDIE”

Сайт: https://www.facebook.com/groups/709400649134726/

(вул. Чернишевська, 4/6)


18:30

Лекція “Мікрохвильова діелектрометрія крові у медичній діагностиці”

Катерина Архіпова, науковий співробітник ІРЕ ім. О.Я. Усикова НАН України,

Лекцію буде присвячено проблемі ранньої діагностики серцево-судинних захворювань на клітинному рівні, ролі діелектричного вивчення біологічних об'єктів та результатам власних міждисциплінарних досліджень властивостей клітин крові в умовах фізіологічної норми та серцево-судинних патологій.

Контактні особи: координатор Вільного Університету Майдан Моніторинг, Оксана Середкіна, +38 (067) 707–40–92, xunmeya@gmail.com
Анастасія Скорик, +38 (093) 980–39–37, seredkina.a@gmail.com

Завантажити програму на цей день

23 травня

Організатори:

Місце проведння: НКЦ “INDIE”

(вул. Чернишевська, 4/6)

Сайт: https://www.facebook.com/groups/709400649134726/


13:00

Лекція “Вражаюча планета”

Кристина Милостна, науковий співробітник Радіоастрономічного Інституту НАН України

Ми завжди прагнули досягти найвіддаленіших куточків Всесвіту, але існує дивовижна планета – великий блакитний світ, що зачаровує своєю красою та приховує безліч таємниць. Ця планета знаходиться зовсім поруч із нами, це наша власна планета Земля. І вивчати її – не менш захопливо, ніж дальній космос.

Лекція “Оптичні та акустичні ілюзії”

Тетяна Рохманова, аспірант ІРЕ ім. О.Я. Усикова НАН України

Всі знають, що існує безліч візуальних ілюзій, але ви колись чули про ілюзії акустичні? Наш мозок може гратись із нами за допомогою нашого слуху. В цій лекції вас ознайомлять із основними акустичними ілюзіями, такими як Тон Шепарда, тритонний парадокс та інші. Так, фізика може бути не тільки складною, але й дуже веселою. Проте, акустичні ілюзії не можна пояснити самою тільки фізикою, тут вступають до гри також нейрофізіологія і психологія.

Контактні особи: координатор Вільного Університету Майдан Моніторинг, Оксана Середкіна, +38 (067) 707–40–92, xunmeya@gmail.com
Анастасія Скорик, +38 (093) 980–39–37, seredkina.a@gmail.com

Завантажити програму на цей день

24 травня

Організатори:

Місце проведння: НКЦ “INDIE”

Сайт: https://www.facebook.com/groups/709400649134726/

(вул. Чернишевська, 4/6)


13:00

Лекція “Найбільші в світі радіотелескопи”

Сергій Єрін, науковий співробітник Радіоастрономічного Інституту НАН України

Лекція присвячена радіоастрономії, інструментам та методам дослідження, з точки зору інженера. В ній розповідатиметься про найбільші в світі радіотелескопи, про Український декаметровий телескоп УТР-2, а також про новий проект радіотелескопа ГУРТ, що наразі будується на теріторії радіоастрономічної обсерваторії ім. Брауде Радіоастрономічного інституту НАН України. Ви дізнаєтесь, які особливості мають різні радіодіапазони, чим відрізняються тарілки від антених решіток, і що таке інтерферометри. Мінімум формул та багато фотографій.

Лекція “Які об’єкти вивчає радіоастрономія”

Анастасія Скорик, аспірант Радіоастрономічного Інституту НАН України

Радіоастрономія, як і будь-яка астрономія, вивчає космічні об’єкти: це все, що знаходиться за межами нашої власної планети. Але, вона має багато особливостей, використовує спеціальні прилади, радіотелескопи, та може спостерігати такі об’єкти, які не досяжні в інших діапазонах спостережень. Від іоносфери Землі до найвіддаленіших квазарів, від екзопланет до космічного пилу. В лекції піде мова про об’єкти, що вивчає радіоастрономія та методи їхнього дослідження.

Контактні особи: координатор Вільного Університету Майдан Моніторинг, Оксана Середкіна, +38 (067) 707–40–92, xunmeya@gmail.com
Анастасія Скорик, +38 (093) 980–39–37, seredkina.a@gmail.com

Завантажити програму на цей день

Партнерські заходи з популяризації науки

3-26 травня,

15 міст України

19-21 травня,

понад 1000 заходів, які відбудуться в Києві, обласних і районних центрах України

16-17 травня,

м. Львів

Заходи від Міжнародної зеленої школи,
Науковий уїкенд для родин

16-17 травня,

Міжародний центр дитячої наукової творчості Малої академії наук України
Адреса: м. Київ, вул. Гамарника, 14.

22 травня,

у Харкові

30 травня,

у Києві

Вересень,

у Львові, Тернополі, Кривому Розі, Дніпропетровську, Луцьку, Дубно та знову у Києві та Харкові

23 травня о 14.30,

м.Київ, Проспект академіка Глушкова, 2, ауд. 200

15 травня 2015 о 17:00

Інститут Фізіології ім. О. О. Богомольця
Адреса: м. Київ, вул. Богомольця, 4, 2 поверх, ауд. 212

Організатори

Партнери

Інформаційні партнери